In dit artikel gaan wij in op de vraag: Hoe schrijf je een goede tekst?

In het artikel waarom blogs schrijven voor je website belangrijk is, hebben wij u als het goed is overgehaald om blogs te gaan schrijven! Maar hoe schrijf je nu echt een goede tekst? Veel mensen vinden het lastig om de boodschap in een goed lopend verhaal over te laten komen.  In dit artikel gaan we op deze vraag beantwoorden!

Tip 1:

Vermijd twijfelwoorden

Woorden zoals soms, wellicht en misschien zijn het beste om te vermijden in je teksten. Door deze woorden te gebruiken kom je niet overtuigend over! Daarbij maak je de zinnen onnodig lang waardoor het minder aantrekkelijk is om te lezen. 

 

Tip 2:

Denk na over de boodschap

Waarschijnlijk wil je potentiële klanten overhalen om een dienst of product aan te schaffen. Bedenk daarom van te voren een duidelijke boodschap, zodat je ergens naartoe kan schrijven. Als je dit duidelijk voor jezelf hebt bedacht schrijf je een betere tekst!

Tip 3: 

Schrijf naar je doelgroep

Je moet je doelgroep goed kennen en hun taal spreken om een goede tekst richting hun te schrijven. Doe goed onderzoek naar je doelgroep. Weet welke woorden ze gebruiken en wat trends zijn in de doelgroep. Als je kleding voor jongeren wilt verkopen zal je ander taalgebruik hebben dan als je scootmobielen verkoopt. Als tip kun je ook een persona schrijven en tijdens het schrijven van de tekst jezelf inbeelden dat je het tegen de persona hebt! 

 

Tip 4:

Zorg voor een opbouwende tekst

Bij eerste oogopslag is het goed als je tekst duidelijk en overzichtelijk is. Begin daarom met een duidelijk titel! In de titel moet de lezer duidelijk snappen waar de tekst nou over gaat. Een goede opbouw kan je onthouden met AIDA formule:

 

Attention

Een goede inleiding is essentieel! Met de inleiding van je tekst wil je aandacht trekken en ervoor zorgen dat de lezer verder wilt lezen en benieuwd word. 

 

Interest

Interesse wekken bij de lezer. Je wilt dat de lezer geïnteresseerd word in jouw verhaal en alleen maar meer wilt weten over het onderwerp. 

 

Desire 

Ja, dit wil ik ook! De lezer is overtuigd.

 

Action

Wat wil je dat de lezer/klant nu doet? Call to action!

Tip 5:

Neem je tijd, en laat het even bezinken

Maak tijd vrij om je tekst te schrijven. Alles wordt beter als je er tijd en aandacht aan besteed. Goede teksten worden niet geschreven in verloren half uurtjes. Neem daarom je tijd! Tekst klaar? Plaats hem dan nog niet gelijk! Lees de tekst de volgende dag nog aandachtig door. Zo vind je snel foutjes en vallen dingen je sneller op. Zo wordt jouw tekst nog scherper!

 

Tip 6:

Laat iemand je tekst nalezen

Zodra je tekst klaar is het heel handig om je tekst door iemand anders te laten nalezen. Als jij slecht bent in spelling kan het bijvoorbeeld iemand zijn die goed is in taal, maar het kan ook iemand zijn die dichter bij de doelgroep staat dan jij. Dan kan diegene jou advies geven over de inhoud van de tekst.

 

Tip 7:

Schrijf een duidelijke call to action!

Wees duidelijk met wat je wil dat de lezer gaat doen. In jouw call to action moet geen twijfel zitten anders gaat de lezer ook twijfelen.

Niet doen: Wil je je inschrijven?

 

Wel doen: Schrijf je in!

Met een goede call to action wordt je tekst duidelijker omdat er een duidelijk doel is. 

 

Wij hopen je geholpen te hebben met deze tips! Heb je toch geen tijd of durf je het toch niet aan zelf je teksten te schrijven? Geen probleem! Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn er ook voor je social media beheer, drukwerk en webdesign!

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op!

13 + 5 =